websikehealthcheck

gyűjtemény

A gyűjteményről

 

A Sajdik Ferenc pasztellportréiból, vegyes technikával készült művészi karikatúráiból, váci táblaképeiből és derűs hangulatú festményeiből álló kiállítási anyagot 2020 januárjában vásárolta meg a város Papp László magángyűjtőtől. A Pannónia-ház épületében berendezett tárlat közel 140 alkotást vonultat fel, négy teremben, tematikus elrendezésben.
A bejáratnál, az L alakú teremben Sajdik Ferenc egyedülálló, attribútumokkal (karakterizáló tárgyakkal) kiegészített portréi kaptak helyet. Sajdik az 1980-as évektől készít képkeretekbe foglalt, pasztell karikatúrákat számára fontos történelmi személyiségekről, képzőművészekről, színészekről, írókról. Minden portréja kuriózum: a keretekre a művész különféle applikációkat erősít, agyagszobrokat, vagy akár hétköznapi tárgyakat, melyek az ábrázolt személy életművét szimbolizálják.
A földszinti nagyteremben sorakoznak a jellegzetes Sajdik-karikatúrák. Utánozhatatlan stílusú, könnyed vonalakkal megrajzolt és sajátosan színezett állatfigurái, elképzelt élethelyzetei csalnak mosolyt a látogatók arcára.
Külön teremben sorakoznak Váccal kapcsolatos alkotásai. Sajdik Ferenc a városi Duna-korzón tett sétái során ismerkedett meg Papp László műgyűjtővel, akinek Eszterházy utcai galériája előtt rendszeresen megállt. A barátságból -némi unszolással- születtek a városhoz köthető táblaképek. Váci utcarészletek, jelenetek és a város történelmi eseményei jelennek meg Sajdik-köntösbe csomagolva.
A gyerekteremben köszönnek a vendégekre a Civakodó Cipőikrek, Madárvédő Golyókapkodó, a Ho-Ho-Ho Horgász, Pom Pom és Gombóc Artúr. Csukás István mesehőseit Sajdik Ferenc formálta meg, közös munkájukból pedig ma is nagyon népszerű rajzfilm-sorozatok születtek. A színes teremben kényelmes puffokban üldögélve néhány epizódot is meg lehet nézni múzeumlátogatás közben.