websikehealthcheck

 

Mi is az a karikatúra? 

 

ókori egyiptomi karikatúra

 

„Tudjuk, hogy a karikatúra görbe tükröt tart a világ elé. Tudjuk azt is, hogy a karikatúra a valóság fonákját mutatja. Azt is tudjuk, hogy a karikatúrákat úgynevezett karikaturisták rajzolják. Tudjuk, hogy a karikaturista a humor és a szatíra fegyverével harcol a hibák és a társadalmi visszásságok ellen. Tudjuk, hogy mindezt vitriolba vagy epébe mártott tollal teszi. Tudjuk, hogy a karikatúra eltúlozza, felnagyítja a jellegzetességeket. Tudjuk, hogy a karikatúra a lényeget emeli ki. Tudjuk, hogy az igazi karikatúra eszköze a toll és a papír. Tudjuk, hogy a karikatúra elemi sajátossága a vicces vagy humoros ötlet, geg, poén. Másrészt tudjuk azt is, hogy a jó karikatúra elgondolkoztat, állásfoglalásra késztet. Tudjuk, hogy a karikaturista a napi aktualitások művészeként az emberiség Nagy Általános problémáit is megjeleníti, mint például a családon belül erőszak, a környezetszennyezés, a drogfogyasztás, a bálnák legyilkolása, az elmaradottság… Tudjuk, hogy a tereken, vásárokon, vagy vállalati rendezvényeken dolgozó portrékarikaturistáink gyorsan, kulturáltan és magas színvonalon csalnak mosolyt (hm…) a megrendelő arcára. Tudjuk, hogy hazánkban a karikatúra rendkívül népszerű. Tudjuk, hogy a magyar karikatúra nemzetközi hírű, – hogy karikaturistáink sorra nyerik a díjakat a legrangosabb nemzetközi karikatúra pályázatokon, kiállításokon és fesztiválokon.
Mindezt a karikatúráról szóló ismeretterjesztő munkákból, tanulmányokból, szakcikkekből, lexikonok szócikkeiből, vagy újságcikkekből, sőt, olykor egyenesen a karikaturisták nyilatkozataiból tudjuk, így szemernyi okunk sincs kételkedni eme köztudomású igazságokban.”

 

Részlet Császár Tamás: A miféle karikatúra című művéből

 

A karikatúra, mint ábrázolásmód meghatározásának bonyolultságát mutatja, hogy Császár Tamás a témának egy egész kötetet szentelt, melyet a műfaj iránt részletesebben érdeklődő olvasók az alábbi linken érnek el:

 

http://www.fonaklap.hu/albumok.html