websikehealthcheck

 

Berczelly – Öntöttvas Gyűjtemény

 

A Pannónia Ház kiállítása az európai öntöttvas művesség remekeit tárja a látogatók elé.

ontottvas_gyujtemeny

Berczelly Attila több, mint 400 tárgyat tartalmazó gyűjteményét 2007-ben vásárolta meg Vác városa a magángyűjtőtől. Az anyag, mely korábban Berczelly váci otthonában, majd Zebegényben és Kehidakustányban is látható volt, német, cseh, osztrák, orosz és magyar öntödék műremekeit tartalmazza, többségük az 1850-1950 közötti időszakban készült. A tárgyak között kisplasztikák, dísztálak és különböző díszített használati tárgyak (tükör- és képtartók, tintatartók, hamutálak, csipkézett öntöttvas tálak stb.), kályhák, kályhalapok, továbbá sírlapok, sírkeresztek és korpuszok fordulnak elő. A gyűjtemény tehát – az építészeti öntvények kivételével – a nem ipari öntöttvas kisöntvények szinte teljes termékskáláját reprezentálja.

 

Ahogy a magángyűjtőről írtál egykor: “Vasra költötte az utolsó vasát is” (NOL). Berczelly Attila a családi hagyományokat követve fotósként tevékenykedett, egészen addig, míg egy öntöttvas kályhát látva beleszeretett a vasöntés mesterségébe. Gyűjteni kezdte a remekműveket, míg csak bírta anyagiakkal.
Szakemberek is sok tárgyának csodájára járnak, például a kánai menyegzőt ábrázoló, 1579-ből való, Georg Schwarz által Königsteinben készített tűzhátlapnak. Vagy e tárgy párjának, az 1714-es, Bogsánban készült golgotás tűzhátlapnak, de például a munkácsi Schossel András itt látható, XIX. századi gyártmányainak is.
A tárlatot jelenleg a Sajdik Gyűjteményben megváltott belépőjeggyel lehet látogatni.