websikehealthcheck

 

Története:

sajdikgyujtemeny

Pannónia-ház, 2600, Vác, Köztársaság út 19.

 

Vác egyik legpatinásabb épületéről az első írott emléket az 1718-ban Althann püspök által készíttetett telekkönyvben találjuk. Eszerint itt fogadó működött két szomszédos házban, Kecskeméthy Ferenc és Kép János tulajdonában. Az 1785-ös összeírás ezen a helyen már az „Arany Szarvas Vendéglőt” jelöli.
A város főterének északi szélén álló ház zárt beépítésű, egyemeletes épület. Utcafrontjának középtengelyében nyílik a kapubejáró, amely boltozatos kapualjon keresztül vezet az L alakú épület udvarára. Homlokzata nemesen egyszerű, a kapu fölött kis erkély díszíti. Az épület alatt nagyméretű, középkori elemeket is tartalmazó pince húzódik.
Egy a Vác Város Levéltárában fellelhető 1826-ból származó leírás és leltár szerint az emeleten 7 vendégszoba volt, valamint egy bálterem. A földszinten lakott a kocsmáros, itt működött a konyha, egy-egy bormérés és bolt is ekkor. Az épületben a város társadalmi életének jeles alkalmai zajlottak. A reformkorban Vácra érkező vándorszínészek is a bálteremben felállított színpadon szerepeltek, a korabeli magyar színjátszás legismertebbjei, Megyeri, Czakó és Szentpéteri, s az akkor vándorszínész Petőfi Sándor is.
A ház közel 130 éves elnevezése a Pannónia. 1892-ben Hegedűs Károly, aki korábban a Korona vendéglő bérlője volt, haszonbérbe vette Monszpart Józseftől az Arany Szarvas vendéglőt, mely az új keresztségben „Pannonia szálló“ nevet vette fel. A Pannónia díszterme „úgy színháznak, mint tánczhelyiségnek igen ügyesen” lett átalakítva. A renoválás után 1892. június 18-án nyílt meg az emeleten a díszterem, a 7 csinos vendégszoba, s a házban még egy kisebb étterem is. A következő évtől Bedros Kálmán és sógora Hochmayer Antal vezette a szállót, majd 1895-ben Löbl Ignác vette át tőlük.
1913-ban már Pannónia Mozgó elnevezéssel mozi és előadóterem szolgálta itt a szórakozni vágyó váciakat, és Kövi Pál vezette a Pannónia vendéglőt. Később továbbra is Pannónia néven az Első Magyar Polgári Serfőzde Rt. használta az épületet. 1945 után itt volt a Szociáldemokrata Párt helyi szervezetének irodája, a Kőbányai Sörgyár és Malátagyár lerakata, majd újra mozi és kultúrház lett.
A 20. század utolsó évtizedeiben működött az épületben a MTESZ Pest megyei szervezete, alkalmilag néhány más hivatal és a házasságkötő terem. 2008-ban a ház és a telek fejlesztési lehetőségeit vizsgáló tanulmányterv készült az épület funkcióváltása érdekében. Abban az évben Vác Város Önkormányzata itt alapította meg a Váci Értéktár elnevezésű közérdekű muzeális gyűjteményt. Az intézmény 2013-ban szűnt meg.
2021 nyarán a Madách Imre Nonprofit Kft. vette át a Pannónia Házat, és állandó kiállítást nyitott Sajdik Ferenc képzőművészeti alkotásaiból, melyek önkormányzati tulajdonban vannak. 2024. január 1-től az épület fenntartója és üzemeltetője a Tragor Ignác Múzeum.
(forrás: Zomborka Márta, muzeológus, TIM)